In the mood … for the blues?

In the mood … for the blues?

The blues, ofwel een dipje. Maar blues is ook een muziekgenre, en daar houden we net iets meer van dan van dat depressief gedoe! Geef ons maar een gitaar, wat piano, aangevuld met een good old fashioned harmonica en misschien nog wat blazers erbij als het wat funky mag zijn. Maar wat nog onder the bleus valt, zijn de huizen in een van onze favoriete steden: Jodhpur in India, ofwel the Blue City.


Indigoblauwe muren

De indigokleurige muren in de oude binnenstad zijn de reden waarom de Indiase stad de bijnaam van blauwe stad kreeg. Waar de keuze voor blauwe huizen vandaan kwam, blijft nog steeds gissen. Sommigen zeggen dat het een aanduiding van je kaste is, anderen beweren dan weer dat het muggen of de warmte zou tegenhouden. In ieder geval, voor ons is het eender, want het is vooral een práchtig zicht!


Reis terug in de tijd
door de oude omwalde stad, die een middeleeuwse charme uitstraalt met zijn doolhof van glorieuze Rajput paleizen, traditionele haveli’s en huizen, oude bazaars en verborgen ‘stepwells’ of indrukwekkende waterputten met al even impressionante draaitrappen. Aanschouw ook zeker het Umaid Bhawan-paleis: een gebouw in Indo-Sarceense stijl dat tonnen Chittar zandsteen en maar liefst 90.000 m3 marmer omhelst. Nu vind je er een hotel en de vertrekken van de koninklijke familie. Van een royaal verblijf gesproken.


Hoofdstad van meubelmakerij

Jodhpur is echter niet alleen bekend om zijn blauwe kantje en zijn historische gebouwen. Ooit was Jodhpur een handelscentrum voor zijde, opium, koper, dadels en koffie, tegenwoordig is het dé plaats waar meubels vervaardigd worden. Veel van die meubels zijn geïnspireerd door de materialen die in de eeuwenoude gebouwen van de stad gebruikt werden. 

Als je je ogen goed open houdt in Jodhpur, vind je er misschien wel de maharadja onder de meubels. Je treft er namelijk kleine handelaars die meubels nog met de hand maken, vandaar dat wij er zo graag naartoe trekken. One of a kind stukken dus, heerlijk! 


The blue and sunny city

Omwille van het woestijnklimaat wordt Jodhpur ook wel the Sunny City genoemd. Laat blauwe lucht met een stralende zon toevallig ons favoriete zomerweer zijn. Ideaal om je in je nieuwe set tuinmeubelen te nestelen, niet?!

Inloggen

Nog geen account? Klik hier